Suffolk Road Residence


The conventional suburban landscape of this existing house was renovated with new stone retaining walls and a walkway to lead visitors from the driveway to the front entry garden. The extensive lawn area was reduced by adding generous plant beds filled with native and adapted native trees, shrubs and perennials.

A new fieldstone wall provides an architectural framework for the house as well as the entry garden. Although a large linden tree that dwarfed the house was removed, it was replaced with evergreen trees and dogwoods in the new planting beds and with sugar maples at the street.

In the design process, stonework and walls that had no function were removed. The new hardscape elements were softened and concealed with a layered planting scheme.

The new walkway configuration provides a graceful progression from the driveway to the front door.

The entry garden addressed the client’s desire for a cottage style garden at the front door. In time, flowering shrubs and perennials will fill the space and spill over the walk.